KURSNA LISTA   -   30.03.2017.

valuta kupovni srednji prodajni
EUR EUR 121.5667 123.9844 126.4021
CHF CHF 112.1929 115.6032 119.0135
GBP GBP 139.1867 143.4175 147.6483
USD USD 111.9112 115.3129 118.7146
kompletna lista
Societe Generale - 150 godina postojanja

SOCIETE GENERALE - 150 GODINA POSLOVANJA

Societe Generale ("Opšte društvo") ove godine obeležava veliki jubilej – 150 godina poslovanja na medjunarodnom finansijskom tržištu. Societe Generale banka osnovana je sa ciljem da podrži razvoj trgovine i industrije u Francuskoj, da služi razvoju ekonomije i pomogne društveni napredak. Ukaz o osnivanju Societe Generale potpisao je, 04. maja 1864. godine Napoleon III. Monarh je imao sve razloge da podrži ovakvu inicijativu uz pomoć koje bi se pružila podrška  osnivanju trgovačkih, i firmi iz sfere industrije. S obzirom na trenutak, pozitivna odluka vladara, naišla je na dobrodošlicu. Naime, još 1860. godine stvoren je povoljan ambijent za razvoj tržišta kapitala, i samo preduzetništvo, dok je u međuvremenu, potpisano još nekoliko novih ugovora o slobodnoj trgovini. Car nije pogrešio ni kada je odobrio sam naziv banke: Opšte društvo za unapređenje razvoja trgovine i industrije u Francuskoj ("Société Générale pour favoriser le développement du commerce et de l'industrie en France").

Osnivači banke imali su jasnu viziju razvoja tadašnje ekonomije i bili su duboko svesni značaja koji ima podrška preduzetništvu, koje je u to vreme bilo u zamajcu. To je bio ključni povod da se na talasu Industrijske revolucije konstituiše velika kreditna institucija koja će doprineti modernizaciji nacionalne ekonomije.

Ideja o progresu i podrška preduzetničkom duhu trasirale su put budućih aktivnosti banke. U to vreme veliki kapital, omogućio je da Societe Generale samostalno započne posao i da se odmah konstituiše kao univerzalna banka.

Uprava banke bila je primer odličnog spoja finasija i industrije. Bliski saradnici porodice Rotšild bili su među vodećim privrednicima Drugog carstva. Tu je bio i Jozef Eugen Šnajder, koji je svoje bogatstvo izgradio na gvožđu i čeliku, i koji je bio prvi predsednik uprave Societe Generale (1864-1867), kao i Polin Talabo, koji je bio jedan od najuticajnijih industrijalaca s kraja 19. veka. Alfons Pinar, koji je predsedavao Nacionalnom eskontnom službom Pariza (CNEP), takođe je imao jednu od ključnih uloga u konstituisanju banke. Tako je počela istorija.

U svakom slučaju, Societe Generale grupa uspela je da kroz vek i po dugu tradiciju poslovanja, ostane samostalna i postane jedna je od najznačajnijih evropskih finansijskih grupacija. Bazirana je na diversifikovanom bankarskom modelu,a ključni postulati na kojima se bazira poslovna aktivnost Grupe su ostvarenje finansijske stabilnosti i strategija održivog razvoja. U tom kontekstu, cilj je da zadržati poziciju referentne banke u pogledu odnosa sa klijentima, koji se odlučuju da joj ukažu poverenje pre svega zbog kvaliteta i posvećenosti njenih zaposlenih.

I u otežanim uslovima poslovanja zbog krize čiji se efekti osećaju u celom svetu, grupa je pokazala da poslovanje može i dalje da transformiše, prilagođava i razvija, odnosno da može da ide u korak sa aktivnostima svojih klijenata. Pozicije Societe Generale grupe poboljšane su u međunarodnim okvirima, a činjenica da grupa posluje u skladu sa regulativom Bazela III, stavlja je u poziciju da u budućnost gleda sa puno samopouzdanja.

U prilog tezi da smo na pravom putu, govori podatak da je Societe Generale grupa prošle godine gotovo utrostručila neto profit u odnosu na 2012, na 2,2 milijarde evra, uz povećanje adekvatnosti kapitala u četvrtom kvartalu.

izrada sajtova